You are entering Slovenian store.

OK




Shopping from another country? Please choose your desired language.

English       Deutsch
Jezik:
2 tedna sem morala uporabljati plenice za enkratno uporabo
09. marec, 2019
Zapis mamice Tjaše V.

Navajena sem uporabljati pralne plenice. Sem mama dveh otrok, pri obeh nisem razmišljala o nobeni drugi varianti. Uporaba pralnih plenic mi ne predstavlja nobenih težav, tega sem resnično tako navajena, da nisem niti pričakovala, kaj vse bom ugotovila, ko sem pri drugem otroku morala 2 tedna uporabljati plenice za enkratno uporabo.

KAJ MI JE NAJBOLJ PADLO V OČI

  • Plenice uporabljam že 3 leta (2 otroka) in v vsem tem času se mi še nobena plenica ni zagabila…dokler se nisem srečala s plenico za enkratno uporabo. Težko opišem ta intenzivni vonj mokre plenice, zaradi katere mi je cela hiša smrdela po sladkastem, ogabnem vonju. Tega vonja pri pralnih plenicah ni in ne vem, kako se lahko kdo navadi na kaj takega. Res je, da človeški izločki sami po sebi ne dišijo, vendar vpojni gel plenice za enkratno uporabo doda temu vonju neko posebno, zelo vztrajno noto. Pralne plenice peremo na 3 dni in nikdar nam hiša ne smrdi, v kopalnici sploh ne zaznaš, da je tam polno vedro plenic. Neverjetno pa je, kako nam je cela hiša zaudarjala že po eni sami umazani plenici za enkratno uporabo.

  • Ko so pralne plenice umazane, jih enostavno vržem v nepremočljivo vrečo in jih na nekaj dni operem. Če pride kakec na oblačila, dam poleg plenic še umazana oblačila. Ko pa sem uporabljala plenice za enkratno uporabo, pa sem naenkrat imela več dela. Plenico sem morala zaviti, jo nekam odvreči, umazana oblačila pa sem morala posebej dajati v vrečko. Dvojno delo, če mene vprašate…
  • Pri  previjanju s pralnimi plenicami rabim 1 ali 2 pralna vlažna robčka in malo vode. Za enak rezultat sem porabila tudi do 7 vlažnih robčkov za enkratno uporabo (ne vem, morda pa jih ne znam uporabljati-res so tanki in rabiš jih veliko, da lahko očistiš kakec).  In kar je najhuje, skoraj vsakič sem si roke umazala s kakcem (tega pri pralnih vlažnih robčkih nisem doživela, ker gre za blago, ki se ne strga in se ne prepoji tako, da bi se razmazal s kakcem). To me je še posebej zmotilo, ker pač ne maram zamazanih rok s kakcem…
  • Imam kar živahnega malčka, zato se je večkrat zgodilo, da si je uspel plenico za enkratno uporabo strgati, pri čemer smo po celi hiši lovili tiste nadležne kristale iz jedra plenice. Zelo neugodno.
  • Bil je vikend in nenadoma sem se spomnila, da moram pogledati, koliko plenic še imamo na zalogi. Ker sem pač navajena uporabe pralnih plenic, nikdar ne rabim razmišljati o tem, da bi mi jih zmanjkalo (jih operem in so spet na voljo), zato sem pozabila, da moram razmišljati tudi o tem. Ko sem videla, da so v predalu še samo 4, je moral mož spustiti svoje delo in se odpeljati pozno zvečer na bencinski servis…samo zaradi plenic.

ZAKAJ IMAM RAJE PRALNE PLENICE

  • Zapiranje s pritiskači in ježki, ki se jih lahko zapira znova in znova. Plenice za enkratno uporabo enkrat odpreš, nato pa ježki ne držijo več in se odpirajo…
  • Nastavljiva velikost pralne plenice nudi večje udobje. Otroci pač spreminjajo obliko telesa, s pralnimi plenicami pa lahko nastavim ne samo obseg pasu, pač pa tudi prileganje okoli nogic
  • Pralne plenice imajo nameščene super elastike (na hrbtu, okoli nogic, spredaj), zato da zadržijo kakec znotraj pleničke. Pri plenici za enkratno uporabo se mi je kakec ponavadi razlil iz tiste tanke pleničke, vse se mi je razpacalo po previjalni mizi, dvakrat se je tudi zgodilo, da se je kakec razpacal po celem hrbtu mojega malčka, vse do glave. Tega pri pralni plenicah nisem nikoli videla. Pri plenici za enkratno uporabo me je hudo zmotilo tudi to, da se mokra plenica med nogicami nekako povesi in pri hoji malčka binglja, kar izgleda (vsaj meni) precej ogabno. Pralna plenica diskretno zadrži svojo vsebino tam, kjer mora biti in nič ne binglja med nogami.
  • Pri pralnih plenicah lahko nastavljaš vpojnost po potrebi. Tako lahko dodaš vpojnost z dodatnimi vložki (recimo za ponoči, med daljšo vožnjo), pri plenicah za enkratno uporabo pa tega ni. Kolikor zdrži zdrži in potem pač razpade (postane takšna želatinasta).
  • Pralne nepremočljive vreče so zakon. Ko jih nosim s seboj  zaradi shranjevanje mokrih pralnih plenic, vanje dajem tudi polita, ali umazana oblačila. Ko sem uporabila plenice za enkratno uporabo, sem vrečo avtomatsko pozabila doma, in sem nato morala iskati neko plastično vrečko za mokra oblačila.

KAJ PA MI JE VSEENO BILO VŠEČ NA PLENICAH ZA ENKRATNO UPORABO

  • Kamor gremo, vsakič moram razlagati (in se skoraj opravičevati…), zakaj uporabljamo pralne plenice. Še največji problem je zagotovo vrtec, kjer se jih skoraj bojijo, pa četudi se jih obleče na enak način kot navadne plenice. Pri plenicah za enkratno uporabo me nihče nič ni vprašal, niti se mi v previjalni sobi v nakupovalnem centru ni bilo treba pogovarjati o plenicah. Nekaj novega zame.
  • Ni mi bilo treba prat plenic. Saj ne, da mi je to težko (gre za 2 stroja plenic na teden), ampak v tej situaciji, kjer smo morali uporabiti plenice za enkratno uporabo, se mi je to zdel lažji način. Pa na koncu ni bil (ker sem vseeno morala oprati vsa umazana in pokakana oblačila).
  • Moja previjalna torba je bila manjša (plenice za enkratno uporabo zavzamejo manj prostora kot pralne).

Če pa zaključim, meni se plenice za enkratno uporabo ne zdijo nič lažje za uporabo. Četudi odmislim dejstvo, da so pralne plenice veliko bolj ekološke in zdravju prijazne, in bi se morala odločiti med obema vrstama plenic, bi še vedno raje uporabljala pralne. Meni se zdi lažje.

 

zapri Na spletnih straneh Moom.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.