You are entering Slovenian store.

OK




Shopping from another country? Please choose your desired language.

English       Deutsch
Jezik:
10 nasvetov (po zdravi pameti)
02. februar, 2019
Velikokrat lahko zasledimo, da so pralne plenice začele puščati, da smrdijo, da niso več tako vpojne, kot so bile…kar pa še ne pomeni, da se bo to zgodilo tudi z vašimi pleničkami. Obstaja milijone načinov pranja pleničk, edino pravo pravilo pa je: ne uporabljajte sintetičnih mehčalcev. Vse ostalo je stvar interpretacije. Nasveti za pranje so uporabni za večino uporabnikov in dajejo dobre temelje za pravilno pralno rutino.

1.    Ne bojte se pranja plenic. V vlogi mame boste kmalu spoznali, da obstaja veliko stvari ki so VELIKO hujše in BOLJ ogabne kot pa pranje pralnih plenic. To vam zagotavljam. Enako, pralne plenice niso zelo občutljive. Gre za umazano perilo…in to je vse.

2.    Preberite si navodila za uporabo vašega pralnega stroja. V njih je črno na belem zapisano, kako se najbolje očistijo različna vlakna in madeži. Če jih nimate več, jih pogooglajte (potrebujete le model in znamko vašega pralnega stroja). Uporabite zdravo kmečko pamet in jo združite s pridobljenimi informacijami.

3.    Poskusite uporabiti najbolj preprost način za pranje. Če veste, s katerim detergentom ste drugače zadovoljni, operite plenice s tem detergentom (ne sme pa vsebovati sintetičnega mehčalca-včasih so le ti dodani detergentom). Če deluje na vaših oblačilih, je velika verjetnost, da bo deloval tudi na pleničkah. Če ne, ga lahko še vedno zamenjate. Pri starševstvu je ključ do uspeha v ne-kompliciranju.

4.    Uporabite cikel predpranja, v katerem se boben stroja vrti, centrifugira, voda pa se po koncu v celoti izprazni iz bobna. Če se ta proces ne zgodi v celoti, predpranje nima smisla (recimo, če se ne zamenja voda…predpranje v tem primeru pomeni samo podaljšano pranje v isti vodi). Vrtenje bobna v tej fazi olajša odstranjevanje blata iz plenice in tako bodo plenice bolj čiste po končani fazi glavnega pranja. Če vaše plenice smrdijo tudi po koncu pranja, lahko dodate malo detergenta že v fazi predpranja.

5.    Uporabite NAJDALJŠI možen cikel pranja na višji temperaturi (vsaj 60 C). Daljši čas trenja vlaken v bobnu omogoči detergentu in stroju da opravita svoje delo. Če vaš stroj omogoča način pranja za zelo umazano perilo, ga uporabite. Če je kaj zares umazano…so to pralne plenice.

6.    Uporabite primerno količino vode za količino perila. Plenice se morajo v postopku čiščenja drgniti med seboj. Če je v bobnu preveč vode, plenice v njej samo plavajo, če je premalo vode, se ne morejo pravilno premikati in se ne očistijo dovolj. Pralni cikel naj bo podoben golažu, ne juhi.

7.    Uporabite primerno količino detergenta. Mehka voda ga potrebuje manj, trda več. Začnete lahko s takšno količino, kot bi jo uporabili za enako količino zelo umazanega perila. Ena največjih napak, ki jo ljudje ponavadi delajo je, da ne merijo količine uporabljenega praška (tako ga uporabijo ali premalo, ali pa preveč). Če ga uporabite preveč, kot ga dejansko potrebujete, lahko s tem povzročite nove težave. Zato uporabite merico in odmerite predpisano količino, zapisano na embalaži (v skladu s priporočili proizvajalca pralnega stroja-nekateri priporočajo prepolovitev te količine zaradi bolj intenzivnega vrtenja bobna). Če imate trdo vodo in tudi po koncu pranja ugotavljate, da vaše pleničke smrdijo, dodajte glavnemu ciklu še malo dodatnega detergenta. Včasih je najbolj enostavna rešitev tista ta prava.

8.    Boben pralnega stroja ne sme biti prenapolnjen. Preverite v navodilih za uporabo in sledite tam zapisanim nasvetom glede maksimalne kapacitete. Prenapolnjen pralnih stroj ne bo dobro opravil svojega dela.

9.    Čiste pralne plenice NE SMEJO smrdeti. Če iz vašega pralnega ali sušilnega stroja prihaja neprijeten vonj (medtem, ko so v njem plenice), ali ta vonj zaznate takoj, ko se plenice zmočijo (takoj po lulanju), imate problem. Preverite, ali ste upoštevali vse zgoraj naštete napotke. Če vam še vedno ne gre, poiščite pomoč (info@oops.si).

10.     Ne obstaja samo EN pravilen način za pranje plenice. Čiste pralne plenice so posledica mnogih dejavnikov, kot so tip vode, tip pralnega stroja, vrsta detergenta, tip pralnih plenic in pralna rutina. Zaradi tega obstaja MNOGO načinov, ki delujejo tudi pri enakem pralnem stroju. Enako kot pri ostalih zadevah v življenju je včasih potrebno malce raziskovanja in eksperimentiranja, zato da najdete najboljši način zase in za vašo družino.


zapri Na spletnih straneh Moom.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.